KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Aktualności

WYNIKI KONKURSU MATEMATYCZNEGO

Dziękuję wszystkim uczniom, którzy wzięli udział w konkursie matematycznym -"Matematyka wokół nas" . Konkurs  skierowany był do miłośników fotografii,  którzy potrafią spojrzeć na Królową Nauk oczyma wyobraźni i uwiecznić swoje wyjątkowe pomysły, oddając na fotografii fascynujące piękno matematyki.

Zdjęcie miało być artystycznym wyrażeniem pojęcia matematycznego, prawidłowości matematycznej lub metaforą matematyczną bądź żartem matematycznym.

Wszyscy uczniowie, którzy nadesłali swoje prace zostaną nagrodzeni, ale na wyróżnienie zasługują poniższe prace, które zostały wyłonione przez jury w składzie: Aleksandra Antoniewicz, Sylwia Ławniczak, Hanna Szczygieł, Łukasz Marciniak oraz Ewa Dogadalska.

 

 


ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNA

 


KOMUNIKAT

Szanowni Państwo!

W związku z komunikatem Ministra Zdrowia z dnia 25 marca br. i nowymi zasadami bezpieczeństwa, które obowiązywać będą od 27.03.2021 r. do 09.04.2021 r. w naszym kraju, informujemy, że oddziały przedszkolne w Szkole Podstawowej im. gen. Władysława Andersa w Nowem będą zamknięte od 29.03.2021 r. do 09.04.2021 r.

Od dnia 22 marca 2021 r. do 11 kwietnia 2021 r. uczniowie  klas I - VIII będą uczyli się zdalnie.

Wyjątkiem będzie sprawowanie opieki nad dziećmi pracowników medycznych  i służb porządkowych.

 

W przypadku konieczności wizyty w szkole proszę o wcześniejszy kontakt telefoniczny lub e-mailowy.

Telefon kontaktowy: 24 252-31-78

Adres e-mail:          sekretariat@sp-nowe.krosniewice.pl

                                   dyrektor@sp-nowe.krosniewice.pl

 


REGIONALNY INTERWENCYJNY TELEFON ZAUFANIA DLA DZIECI I MŁODZIEŻY

 


NAUCZANIE ZDALNE

Z uwagi na wysoki wzrost zachorowalności w kraju, od 22 marca do 11 kwietnia, naukę w trybie zdalnym będą realizowali uczniowie wszystkich klas szkół podstawowych dla dzieci i młodzieży w całym kraju.


DZIECI ZNÓW POMAGAJĄ

Zwierzęta, które odnalazły bezpieczną przystań w azylu Cztery Łapy, również w marcu zostały obdarowane pysznym jedzeniem. Środki, za które zakupione zostało całe mnóstwo karmy dla szczeniąt i psich juniorów, zebrali wraz z wychowawczyniami: panią Ewą Dogadalską, panią Sławomirą Woźniak oraz panią Grażyną Sobczyk uczniowie z klasy I, II i III.  
Dzieci w naszej szkole wiedzą, że zwierzęta to nasi mniejsi przyjaciele, którzy tak jak my  czują, myślą, potrafią kochać i odczuwać wdzięczność. Od swoich wspaniałych rodziców
i  nauczycieli  każdego dnia uczą się wrażliwości oraz tego, że mamy wpływ na jaki jest otaczający nas świat. Pomaganie sprawiło mnóstwo radości nie tylko obdarowanym, ale też darczyńcom, ponieważ:  Dla serc szlachetnych najwyższą rozkoszą, gdy drugim radość w niedoli przynoszą (Adam Asnyk).

W ramach naszej szkolnej akcji Dzieciaki dla szczeniaków, do której przyłączyły się oddziały przedszkolne, klasy I, II, III oraz V do tej pory zakupiliśmy i przekazaliśmy do azylu dla zwierząt aż 319 puszek z karmą. Uczniowie klasy trzeciej podarowali też zwierzakom ciepłe koce.
fot.  i tekst Sylwia Ławniczak


DZIEŃ KOBIET

 


WYSTAWA POKONKURSOWA

Wiem jak zachować bezpieczeństwo w sieci! To hasło związane z programem edukacyjno – profilaktycznym realizowanym w naszej szkole w lutym. Jego celem było przygotowanie uczniów do świadomego i odpowiedzialnego korzystania z zasobów Internetu. dzieci zyskały świadomość niebezpieczeństw, przypomniały sobie o podstawowych zasadach bezpieczeństwa i higieny pracy z komputerem oraz nauczyły się reagować na określone sytuacje, związane z siecią. Jednym  z elementów programu był konkurs plastyczny dla uczniów klas IV-V. Uczniowie przygotowali wspaniałe prace, do których obejrzenia zapraszamy. Poniżej wirtualna wystawa pokonkursowa oraz nazwiska uczniów, których prace zajęły miejsce na podium.

IV klasa

I miejsce - praca Gracjana K.

II miejsce - praca Filipa R.

III miejsce - praca Kacpra S.

 

V klasa

I miejsce - praca Zuzanny U.

II miejsce - praca Oliwii S.

II  miejsce - praca Damiana S.

III miejsce - praca Janka W.

                                                                                                              Sylwia Ławniczak 
                                                                                                               Łukasz Marciniak


REKRUTACJA 2021/2022

Terminy przeprowadzania postępowania rekrutacyjnego i postępowania uzupełniającego oraz kryteria brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym.

Wniosek o przyjęcie dziecka ----> pobierz

Oświadczenie woli przyjęcia ----> pobierz

 


DZIEŃ WALKI Z DEPRESJĄ ...

23 lutego obchodzimy Dzień Walki z Depresją, jedną z najpowszechniejszych chorób, która dotyka nasz świat. WHO szacuje, że na depresję choruje 264 miliony osób. W takim dniu warto pamiętać, że depresja to nie kaprys, to nie bycie słabą/ym, to nie bycie nie w humorze. Depresja przybiera różne formy i różnie przebiega, ale nieleczona może zagrażać życiu.

Depresja występuje dosyć często, zwłaszcza w obecnych czasach wysokich wymagań oraz przy jednoczesnym utrudnieniu kontaktów międzyludzkich z powodu pandemii. Kluczowe jest, aby być wrażliwym na ewentualne objawy, jak najwcześniej zauważyć je i zacząć działać. Obserwujcie siebie i bliskich. Leczenie psychologiczne i psychiatryczne to nie wstyd, to poprawa jakości życia.

Potrzebujesz rozmowy, wsparcia, pomocy? Jestem do Twojej dyspozycji - Aleksandra Antoniewicz-pedagog szkolny.

Dzień Walki z Depresją ------> materiały dla rodziców, dzieci i młodzieży.


PRZEDSZKOLAKI POMAGAJĄ

Po raz kolejny uczniowie Naszej Szkoły pokazali, że mają ogromne serca. Dzięki wsparciu swoich wspaniałych rodziców oraz wychowawczyń: p. Jolanty Woźniak, p. Beaty Sochali i p. Joanny Robakowskiej, dzieci z oddziału przedszkolnego stały się kontynuatorami akcji zainicjowanej przez klasę piątą.

Na wieść o potrzebujących zwierzakach zebrały środki, za które zakupionych zostało  aż sto osiem puszek specjalnej karmy dla szczeniaków i juniorów.  

Nasze przedszkolaki od najmłodszych lat uczą się wrażliwości, dobroci i opiekuńczości w stosunku do czworonożnych przyjaciół.  

Akcja „Dzieciaki dla szczeniaków” nadal trwa w naszej szkole, a kolejne klasy mobilizują się do pomocy.

(fot.  i tekst Sylwia Ławniczak )


WALENTYNKI

15 lutego  w naszych oddziałach przedszkolnych był nie tylko dniem Walentynek ale i „Dniem Czerwonym”. W tym dniu dzieci miały za zadanie przyjść ubrane na czerwono i tak też się stało.  W każdej grupie w tym dniu zajęcia i zabawy skupione były wokół „Walentynek”.

Odczytaliśmy wiersz pt. „Walentynki”, a następnie dzieci zostały zapoznane ze zwyczajami walentynkowymi  i tradycjami obchodzenia dnia Św. Walentego. Rozmawialiśmy o miłości i uczuciach jej towarzyszących, o tym, jak można okazywać miłość bliskim osobom. Dzieci wykonały ozdobne kartki walentynkowe, które zabrały do domu aby obdarować nimi rodziców. W tym dniu nie zabrakło również słodkiego upominku. Dzień upłynął w miłej, radosnej atmosferze.

Jolanta Woźniak

Beata Sochala

Joanna Robakowska


KONKURS PLASTYCZNY 

Zachęcamy do wzięcia udziału w XI Ogólnopolskim konkursie plastycznym dla dzieci pod hasłem- " BEZPIECZNIE NA WSI MAMY - OD 30 LAT Z KRUS WYPADKOM ZAPOBIEGAMY".

Szczegóły konkursu dostępne pod linkiem: https://www.krus.gov.pl/aktualnosci/dokument/artykul/informacja-o-xi-ogolnopolskim-konkursie-plastycznym-dla-dzieci-pod-haslem-bezpiecznie-na-wsi-m/

 

 

DZIECIAKI DLA SZCZENIAKÓW

Uczniowie Naszej Szkoły od zawsze angażują się w działania dobroczynne. Kiedy dowiedzieliśmy się o inicjatywie azylu „Cztery Łapy Żychlin”, przebiegającej pod hasłem „Bezdomność rodzi się w domach”, natychmiast postanowiliśmy pomóc.

Bardzo poruszył nas fakt, że obecnie w azylu znajduje się ponad dwadzieścia szczeniąt oraz mnóstwo innych, starszych zwierząt, którym trzeba zapewnić opiekę medyczną i pokarm dobrej jakości. Szczeniaki i dorosłe psy, które trafiają do azylu są często wychudzone, przestraszone, brakuje im sił. Ponieważ zbiórka w tradycyjnej formie jest w czasie nauki zdalnej niemożliwa, postanowiliśmy przeznaczyć środki ze składki klasowej na zakup karmy dla juniorów.

Mamy nadzieję, że nasza akcja „Dzieciaki dla szczeniaków” rozwinie się, a maluchy będą zdrowo rosnąć i niebawem trafią do domów, w których będą kochane i traktowane z szacunkiem – jak najlepsi przyjaciele człowieka.   (fot. Cztery Łapy Żychlin)

klasa V z wychowawczynią

DZIEŃ BABCI I DZIADKA

Nasze Kochane Babcie i Kochani Dziadkowie.
 
Dziś w przedszkolu wielkie poruszenie, każdy maluch i starszak pilnie pracuje, ponieważ już niedługo radosne święto: Dzień Babci i Dzień Dziadka. Dzieci malują i kolorują, aby ich laurki były najpiękniejsze. Wszystkie dzieci wiedzą, że Babcia i Dziadek zasługują na najlepsze prezenty. To oni kochają, przytulają i rozpieszczają najmocniej na świecie. Pomagają odkrywać świat, czytają bajki, chodzą na spacery i słuchają opowieści z przedszkola. To nasi kochani Babcia i Dziadek potrafią zaczarować każdy dzień , tak aby był wyjątkowy. W dniu ich święta składamy najserdeczniejsze życzenia: zdrowia, radości i szczęścia, chociaż nie zawsze możemy się spotkać osobiście to myślami i serduszkiem jesteśmy z Wami kochani Dziadkowie! 
 
Beata Sochala
Jolanta Woźniak
Joanna Robakowska

KOMUNIKAT

Szanowni Państwo,

 

Uprzejmie informuję, iż w związku z udziałem Gminy Krośniewice w partnerstwie „Między Kutnem a Łęczycą" w dniach 18 -29 stycznia br. odbywa się badanie ankietowe mieszkańców z obszaru partnerstwa, tj. Powiatu Kutnowskiego i Łęczyckiego. Istotą projektu jest rozwój współpracy pomiędzy samorządami lokalnymi - gminami, miastami i powiatami poprzez opracowanie wspólnych dokumentów rozwojowych.

Podstawę do wspólnego, wieloletniego planowania rozwoju stanowić będzie Strategia Terytorialna. Posiadanie tych opracowań pozwoli samorządom na sprawniejsze zarządzanie usługami publicznymi na całym obszarze Partnerstwa. Będzie to także podstawa do aplikowania o fundusze unijne i rządowe w kolejnych latach.

 

Ankieta skierowana jest do wszystkich mieszkańców Gminy Krośniewice. Jednakże, aby wyniki były miarodajne potrzebna jest  opinia różnych środowisk, grup  i kategorii. Zależy nam na jak największym kręgu potencjalnych respondentów. Zwracam się do Państwa z prośbą, aby informację o ankiecie rozpropagować wśród podległych pracowników - mieszkańców Gminy Krośniewice oraz wśród innych środowisk. Oczywiście gorąco zachęcam do wypełnienia. Analizę ankiety będzie prowadził Związek Miast Polskich.

 

Ankieta ma postać elektroniczną i jest całkowicie anonimowa -------> pobierz ankietę

 


KOMUNIKAT

SZANOWNI RODZICE, DRODZY UCZNIOWIE !

Od  dnia 18 stycznia 2021 roku nauka dla uczniów klas I-III odbywać się będzie stacjonarnie.

Dowozy uczniów będą zorganizowane zgodnie z dotychczasowym harmonogramem.

Zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Edukacji i Nauki, MZ i GIS dla klas I – III zajęcia będą odbywały się w wyznaczonej sali lekcyjnej (wyjątek: zajęcia z wychowania fizycznego – sala nr 1 i informatyki – sala nr 16).

Organizacja zajęć w szkole:

Klasa I – sala nr 14 - szatnia nr 8  - główne wejście do budynku szkoły;

Klasa II -  sala nr 10 -  szatnia w sali gimnastycznej nr 1 i nr 2 - wejście od strony sali gimnastycznej;

Klasa III – sala nr 18 - szatnia nr 8 – główne wejście do budynku szkoły.

 

Dzieci z oddziałów przedszkolnych od dnia 18 stycznia 2021 roku  kontynuują naukę stacjonarną zgodnie z planem  zajęć oraz z dotychczasowym harmonogramem dowozów.

 

Zgodnie z wytycznymi MEiN do odwołania zawieszone zostają zajęcia dydaktyczno-wychowawcze stacjonarne dla uczniów klas IV-VIII.

Nauka dla uczniów klas IV-VIII odbywać się będzie  w sposób zdalny zgodnie z obowiązującym planem.

Przypominam, że uczniów, nauczycieli, pracowników szkoły, rodziców, prawnych opiekunów obowiązują procedury bezpieczeństwa określone  we wrześniu roku szkolnego 2020/2021.

 

                                                         Grażyna Sochacka – dyrektor szkoły


DRODZY ÓSMOKLASIŚCI !!!

Centralna Komisja Egzaminacyjna opublikowała aneksy do wszystkich informatorów o egzaminie ósmoklasisty w 2021 roku.

Szczegóły poniżej.

https://cke.gov.pl/egzamin-osmoklasisty/informatory

 


WYNIKI KONKURSU

Gminne Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji w Krośniewicach w ramach projektu profilaktycznego pod nazwą „ Uzależniony od kultury” zorganizowało konkurs TRZEŹWY RAP, w którym zadaniem uczestników, a nawet całych rodzin gdyż był to konkurs rodzinny było napisanie tekstu utworu z przesłaniem profilaktycznym, popularyzującego trzeźwość i zalety tego stanu.

II miejsce w tym konkursie otrzymał uczeń klasy VII- Jakub Skibiński za utwór –„Trzeźwość”.

Serdecznie gratulujemy i zachęcamy wszystkich uczniów do udziału w konkursach.


NOWINKI

Serdecznie zachęcamy do pobrania najnowszego numeru gazetki szkolnej NOWINKI, wydawanej od zeszłego roku przez naszych uzdolnionych uczniów.

pobierz gazetkę

WIGILIA PRZEDSZKOLAKÓW

22 grudnia w oddziałach przedszkolnych odbyły się Wigilie klasowe. Dzieląc się opłatkiem dzieci składały sobie życzenia świąteczne i noworoczne. Potem przy blasku choinki śpiewały kolędy i raczyły się łakociami przygotowanymi przez naszych rodziców. Wigilie klasowe upłynęły nam w bardzo miłej i świątecznej atmosferze.

Jolanta Woźniak

                                                                                               Beata Sochala

                                                                                      Joanna Robakowska

POMOC MIESZKAŃCOM DPS W KUTNIE

Rodzice i dzieci z oddziałów przedszkolnych chętnie wzięli udział w akcji Pomocy dla Pensjonariuszy DPS w Kutnie. Zbierane były słodycze i kosmetyki. Dzieci własnoręcznie wykonały przepiękne rysunki świąteczne i kartki  dla mieszkańców DPS.           

Dziękujemy serdecznie rodzicom i dzieciom za  wsparcie akcji i okazane ❤.

Jolanta Woźniak

Beata Sochala

Joanna Robakowska

 


WESOŁYCH ŚWIĄT

 


TELEFON ZAUFANIA DLA DZIECI

Kuratorium Oświaty w Łodzi informuje, iż z inicjatywy Rzecznika Praw Dziecka, w odpowiedzi na potrzeby dzieci i młodzieży, został uruchomiony całodobowy Dziecięcy Telefon Zaufania  800 12 12 12 oraz dedykowany młodym ludziom czat internetowy prowadzony na stronie https://brpd.gov.pl/sos-czat

Oba kanały komunikacji udzielają młodym osobom w kryzysie wsparcia i pomocy psychologicznej.


TRADYCJE ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA

Do przedszkola zawitał miły gość, pani Julita Szczepankiewicz, nauczyciel biblioteki, przygotowała dla dzieci zajęcia świąteczne. Dzieci dowiedziały się o tym, jakie są tradycje i zwyczaje świąteczne. Gość opowiadał piękne historie, czytał wierszyki i wyjaśniał jakimi ozdobami przystrajamy choinkę. Dzieci dowiedziały się dlaczego jest 12 potraw wigilijnych i czego można sobie życzyć łamiąc się opłatkiem. Wszyscy zgodnie ustaliliśmy, że najważniejsza jest rodzina i wspólny czas.

Zapach choinki i pierniczków to prawdziwa magia, cieszmy się tym w gronie najbliższych.
Życzymy Wszystkim Wesołych Świąt!
Bardzo dziękujemy pani Julicie za odwiedziny i pouczające zajęcia.


Beata Sochala
Jolanta Woźniak
Joanna Robakowska


ŚWIĘTY MIKOŁAJ W PRZEDSZKOLU

7 grudnia 2020 roku nasze oddziały przedszkolne odwiedził długo wyczekiwany gość Święty Mikołaj. Dzieci z radością przywitały gościa śpiewając mu piosenki i recytując wiersze, a w zamian za to zostały obdarowane paczuszkami ze słodyczami. Radość dzieci była nie do opisania. Dzień ten na długo pozostanie w pamięci wszystkich przedszkolaków.  Mikołaju dziękujemy i zapraszamy za rok ! 

Jolanta Woźniak

Beata Sochala

Joanna Robakowska

Biblioteka szkolna w czasie pandemii

 

Biblioteka Szkoły Podstawowej im. gen. Władysława Andersa w Nowem prowadzi wypożyczanie książek w dniach czwartek 7.45-9.45 piątek 7.45-10.45. Udostępnianie będzie odbywać się  zgodnie z procedurą korzystania z biblioteki w okresie zagrożenia epidemicznego.

 

Nauczyciel bibliotekarz- Julita Szczepankiewicz

Burmistrz Krośniewic zaprasza mieszkańców Gminy do wyrażenia opinii w przedmiocie potrzeb zapewnienia odpowiedniego poziomu transportu publicznego

W załączeniu znajduje się zaproszenie dla mieszkańców Gminy do wyrażenia opinii w przedmiocie potrzeb zapewnienia

odpowiedniego poziomu transportu publicznego dla rodziców dzieci dojeżdżających do szkół celem wyrażenia przez nich swojej opinii w temacie.

pobierz pismo

 


ANDRZEJKI 

"Listopad, gdy już kończy dzień i gwiazdka się pokaże. Spotkamy się przy blasku świec. Tak, jak tradycja każe, zaszczeka pies. Gęś złapie ser. I buty staną w rzędzie. Na wodę wosk wyleje się i tajemniczo będzie. Niech wieczór ten obieca nam. Dni piękne i los nowy.. Niech spełnia się najlepsze z wróżb . W ten wieczór andrzejkowy"

Dzisiaj zgodnie z tradycją  30 listopada dzieci z oddziałów przedszkolnych dały się ponieść andrzejkowym wróżbom. Na początku dzieci wróżyły sobie - jaki zawód będą mieli w przyszłości, był również cukierek z wróżbą, następnie - co ich czeka w dorosłym życiu, a na końcu poznały imię swojej sympatii. Po wróżbach był czas na konkursy i zabawy - radościom i śmiechom nie było końca! Szczęśliwe i zadowolone przedszkolaki wróciły do swoich sal.

Beata Sochala
Jolanta Woźniak
Joanna Robakowska 

DZIEŃ PLUSZOWEGO MISIA W PRZEDSZKOLU

Przedszkolaki odwiedził niesamowity gość! Taki gość, którego każde dziecko bardzo dobrze zna: Pluszowy Miś. Wraz z nauczycielem biblioteki panią Julitą Szczepankiewicz gość opowiedział o sobie, swojej rodzinie i zwyczajach. A rodzinę miś ma ogromną: kuzynostwo na biegunie polarnym czyli niedźwiedzie polarne, mieszkające w lasach misie brunatne, biało-czarne misie pandy i mnóstwo uzdolnionych braci np. misia Coralgola i Uszatka. Oczywiście jest też miś, który bardzo mocno kocha miodek czyli Kubuś Puchatek. Dzieci z zaciekawieniem słuchały opowiadań i piosenek ze świata puchatych przyjaciół. Dowiedziały się gdzie misie mieszkają, co jedzą i dlaczego zimą tak długo śpią. Okazało się, że niedźwiadki to bardzo ciekawe zwierzątka. Na zakończenie spotkania był  konkurs z nagrodami. Serdecznie dziękujemy pani Julicie za odwiedziny i pouczające spotkanie z misiem.


Beata Sochala
Jolanta Woźniak
Joanna Robakowska 
 



KOMUNIKAT 

Nauczanie zdalne przedłużone do 23 grudnia 2020 r.

 

Szanowni Rodzice, drodzy Uczniowie.

 

Informuję, że zgodnie z decyzją Premiera RP nauczanie zdalne zostało przedłużone do dnia 23 grudnia 2020 r.

Zimowa przerwa świąteczna pozostaje bez zmian: 23.12.2020 r.- 31.12.2020 r.

Ferie zimowe rozpoczną się bezpośrednio po przerwie świątecznej i będą trwać od 04 stycznia 2021 r. do 17 stycznia 2021r.

 

                                                                       Grażyna Sochacka

                                                                              dyrektor


STREFA LEKTUR ORAZ ZBIÓR LEKTUR SZKOLNYCH NA VOD

W czasie pandemii mamy ograniczony dostęp do książek w tradycyjnej formie. Nie oznacza to, że nie możemy ich czytać. Jest wiele stron internetowych, na których dzieci i młodzież znajdzie lektury w formie elektronicznej, chociażby https://wolnelektury.pl/ . Jest również bogata oferta edukacyjna, z której  można skorzystać bezpłatnie. Poniżej prezentuję dwie strony warte polecenia.

Strefa lektur (http://strefalektur.pl/)  to darmowy projekt edukacyjny zrealizowany przez Fundację ArtTrakcja. Został stworzony po to, by wesprzeć edukację w sferze literatury przez zawodowych artystów (twórców filmu i teatru). Głównym celem przedsięwzięcia jest przede wszystkim próba oswojenia młodych ludzi z trudnym dla nich do zinterpretowania tekstem literackim. Wszystkie lektury zostały nagrane przez aktorów Wrocławskiego Teatru Polskiego w naturalnej scenografii adekwatnej do treści oraz z wykorzystaniem strojów nawiązujących do treści i konkretnej epoki. Znajdziecie tutaj takie utwory jak:

1, „Bajki” Ignacy Krasicki
2. „Katarynka” Bolesław Prus
3. „Dziady cz. 2” Adam Mickiewicz
4. „Artysta” Sławomir Mrożek
5. „Żona modna” Ignacy Krasicki

Projekt ma swoją stronę internetową, na której znajdują się także materiały dydaktyczne dla nauczycieli do przeprowadzenia lekcji z konkretnej lektury strefalektur.pl

Zapraszam również do zapoznania się z ofertą portalu TVP VOD. Udostępniono tam cztery specjalne kolekcje zawierające materiały podzielone na kategorie dostosowane zarówno do najmłodszych, jak i starszych uczniów. Są to propozycje bajek, zekranizowane lektury oraz ciekawe programy edukacyjne.

  1. „Lektury na ekranie”- filmowe i serialowe ekranizacje lektur szkolnych oraz filmy dokumentalne o ich autorach. A wśród nich: „Zemsta” (https://vod.tvp.pl/video/zemsta,zemsta,47189046), „Quo vadis” (https://vod.tvp.pl/website/quo-vadis,262486), „Syzyfowe prace” (https://vod.tvp.pl/website/syzyfowe-prace,42869134), „Bajki robotów” (https://vod.tvp.pl/video/bajki-robotow,bajki-robotow,38084399).
  2. „To się nie nudzi”- bajki, filmy familijne, programy rozrywkowe, archiwalne seriale i spektakle dla dzieci i młodzieży.
  3. „Kulturalny rock szkolny”- magazyny i programy kulturalne, filmy i seriale dokumentalne, filmy i seriale fabularne oraz koncerty największych polskich i światowych artystów sceny muzycznej.
  4. „Lekcja Historii”- programy telewizyjne, filmy i serie dokumentalne, filmy i seriale fabularne, seriale archiwalne i historyczne, Teatry Telewizji.

Nauczyciel bibliotekarz


Nie możesz wypożyczyć lektury?

To żaden problem. Biblioteka szkolna w poniższych plikach zamieściła linki do lektur.

Lektury klas I-III

Lektury klas IV-VIII


 KOMUNIKAT                                               

Szanowni Państwo,

zgodnie z decyzją Premiera RP  z dnia 4 listopada 2020 roku informuję,

  że  w okresie od 9 listopada 2020 roku do 29 listopada 2020 r. zawieszone zostają zajęcia stacjonarne dla uczniów klas I – III.

Do 29 listopada 2020 roku przedłużone jest zawieszenie zajęć stacjonarnych dla uczniów klas IV – VIII.

Nauka będzie odbywać się w trybie zdalnym zgodnie z obowiązującym planem.

Oddziały przedszkolne będą funkcjonowały bez zmian.

Dowozy i obiady pozostają bez zmian.

                                                   

                                                                               Grażyna Sochacka – dyrektor


ZACHĘCAMY DO UDZIAŁU W KONKURSACH PROFILAKTYCZNYCH

OFEROWANYCH PRZEZ GCKSiR w Krośniewicach

 

Gminne Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji w Krośniewicach realizuje projekt profilaktyczny pod nazwą UZALEŻNIONY OD KULTURY.
Środki na jego realizację zostały pozyskane od Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych.

Jednym z zadań projektowych jest zorganizowanie następujących konkursów profilaktycznych:

****************

rodzinnego, pod nazwą TRZEŹWY RAP – zadaniem uczestników (rodzin)jest napisanie tekstu utworu z przesłaniem profilaktycznym, popularyzującego trzeźwość i zalety tego stanu. Można też napisany rap wykonać – nagrać przy użyciu telefonu lub kamery i wysłać na adres mailowy Organizatora. Nagranie nie jest obowiązkowe – rapujący wykonawcy będą dodatkowo nagrodzeni.

****************

plastycznego, pod nazwą NIEZALEŻNI OD NAŁOGÓW, dla trzech grup wiekowych – zadaniem uczestników jest wykonanie plakatu o treści profilaktycznej, przekonującego, że życie w wolności od wszelkich używek jest bardziej bezpieczne, ciekawsze i szczęśliwsze od zniewolonego uzależnieniami. Trzeba odbiorcę plakatu spróbować przekonać, żeby wybrał dla siebie fajne życie.

 

Prace można nadsyłać do 30 LISTOPADA 2020R. Muszą być oryginalne– nie można kopiować cudzych pomysłów. Zachęcamy mieszkańców gminy Krośniewice – dzieci, młodzież i całe rodziny do udziału w przedsięwzięciu. Wierzymy, że realizacja zadania zintegruje domowników, skłoni do rozmów, może u kogoś wywoła refleksję, a na pewno w czasie wspólnej rodzinnej pracy zdarzy się wiele zabawnych sytuacji i będzie mnóstwo powodów do wspólnego śmiechu. Niech to będzie radosna twórczość! Zanim zabierzecie się do pracy, koniecznie przeczytajcie regulaminy, które publikujemy poniżej.

 

SZCZEGÓŁY ORAZ REGULAMIN  DOSTĘPNE POD LINKIEM:

http://krosniewice.net/index.php/orodek-kultury/aktualnoci-55971/
2363-zachecamy-do-udzialu-w-konkursach-profilaktycznych

 


KONKURS PLASTYCZNY DLA SZKÓŁ PODSTAWOWYCH

Z WOJEWÓDZTWA ŁÓDŹKIEGO

Regulamin

Załącznik

 


KONDOLENCJE

Z wielkim żalem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Pani Anny Pawłowskiej.

Zawsze pozostanie w naszej pamięci jako Osoba niezwykle radosna, pomocna i życzliwa.

Wyrazy głębokiego współczucia składają:

Dyrektor, Nauczyciele, Pracownicy i Uczniowie

Szkoły Podstawowej im. gen. Władysława Andersa w Nowem.

 


KOMUNIKAT

Szanowni Państwo, zgodnie z decyzją MEN z dnia 23 października 2020 roku informuję, że w okresie

od 26 października 2020 roku do 8 listopada 2020 r. zajęcia dla uczniów klas IV – VIII prowadzone będą w systemie zdalnym, zgodnie z obowiązującym planem.

Nauka w oddziałach przedszkolnych i w klasach I –III odbywać się będzie stacjonarnie w Szkole Podstawowej im. gen. Władysława Andersa w Nowem.

Dowozy dzieci i obiady pozostają bez zmian.

                                                   

                                                                               Grażyna Sochacka – dyrektor


ŚLUBOWANIE KLASY PIERWSZEJ

W dniu 16 października 2020r. w Szkole Podstawowej im. gen. Władysława Andersa w Nowem odbyło się uroczyste Ślubowanie Pierwszoklasistów. Na przywitanie ciepłe, pełne życzliwości słowa do uczniów klas pierwszych skierowały uczennice klasy VII. Życzyły sukcesów w nauce oraz zapewniały o pomocy i opiece starszych kolegów i koleżanek w szkole i poza nią. Zanim pierwszoklasiści zostali przyjęci do grona społeczności szkolnej musieli przedstawić to, czego już się w szkole nauczyli. Gotowi, odświętnie ubrani i bardzo przejęci przystąpili do zaprezentowania swoich umiejętności. Na początku uczniowie pięknie przedstawili się recytując wierszyki o sobie, o obowiązkach ucznia i śpiewając piosenki.
Z dumą powtarzali tekst „Katechizmu polskiego dziecka” Władysława  Bełzy. Po części artystycznej, w niezwykle podniosłej atmosferze, przed Sztandarem Szkoły uczniowie klasy pierwszej ślubowali być dobrymi Polakami, godnie reprezentować swoją szkołę, a swym zachowaniem sprawiać radość rodzicom i nauczycielom. Następnie pani Dyrektor Grażyna Sochacka dokonała  pasowania na ucznia specjalnie na tę okazję przygotowanym ołówkiem, a z rąk wychowawczyni  Ewy Dogadalskiej uczniowie otrzymali pamiątkowe dyplomy. Uczniowie klasy pierwszej otrzymali serdeczne  życzenia i upominki od: Pani Katarzyny Erdman – Burmistrza Krośniewic,  Pana Radosława Kuleczki - Prezesa Zarządu BS Krośniewice, Księdza Krzysztofa Kuśmirka – Proboszcza Parafii w Nowem, Rady Rodziców Szkoły Podstawowej im. gen. Władysława Andersa w Nowem.
            ,,Zaprzyjaźnić się z książkami, dumą swojej szkoły być. Ze wszystkimi pierwszakami ŚLUBUJEMY dziś. Uczniem być - to ważna sprawa i otwierać wiedzy drzwi. Uczyć się, by świat poznawać ŚLUBUJEMY dziś”- tymi słowami uczniowie zakończyli swoją jakże ważną uroczystość.
Ten dzień z pewnością na długo pozostanie pierwszakom w pamięci. Miejmy nadzieję, że słowa przyrzeczenia, które składali, będą dla nich drogowskazem na długie, szkolne lata .

 

                                                                                  Wychowawca klasy I Ewa Dogadalska

 


KOMUNIKAT 

 


KOMUNIKAT-DOWOZY


UBEZPIECZENIE

W związku z zakażeniami wirusem SARS-CoV-2, z którego wynikają m.in. ograniczenia w przemieszczaniu się ludzi, ograniczenia w funkcjonowaniu instytucji i zakładów pracy oraz zakaz organizowania widowisk i innych zgromadzeń ludności, wprowadzony na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 20 marca 2020 r. (Dz. U. 2020, poz. 491) ,PZU dopuszcza możliwość przekazania rodzicom bądź opiekunom prawnym uczniów OWU, Informacji o dystrybutorze ubezpieczeń oraz Informacji o Administratorze danych osobowych ​w formie elektronicznej . 

Pozdrawiam

JOANNA OLEJNIK

Agent PZU

OWU NWW PZU EDUKACJA

Karta Produktu PZU Edukacja

Informacja Administratora danych osobowych klienta

Informacja o dystrybutorze ubezpieczeń


Burmistrz Krośniewic

Urząd Miejski w Krośniewicach, ul. Poznańska 5, 99-340 Krośniewice, tel. 24 252 30 24, fax 24 254 77 82

WYPEŁNIJ ANKIETĘ - ZAPOTRZEBOWANIE NA ŻŁOBEK!

Burmistrz Krośniewic mając na względzie potrzebę organizowania i funkcjonowania opieki nad dziećmi do lat 3, zwraca się z uprzejmą prośbą o wypełnienie ankiety w celu poznania opinii mieszkańców Gminy Krośniewice na temat:

- zapotrzebowania na żłobek w gminie,
- sytuacji rodziców/opiekunów prawnych dzieci do lat 3 na rynku pracy

Informacje jakie uzyskamy są niezbędne w celu podjęcia działań związanych z utworzeniem żłobka na terenie Gminy Krośniewice i pozyskania wsparcia na jego utworzenie ze źródeł zewnętrznych, jednakże w ostateczności może nie doprowadzić do jego utworzenia.

Prosimy o wypełnienie ankiety do 14 września 2020 r. za pośrednictwem formularza on-line na adres: gmina@krosniewice.plsekretariat@krosniewice.pl lub złożenie jej osobiście w Urzędzie Miejskim w Krośniewicach.

Druki są dostępne w Urzędzie Miejskim w Krośniewicach oraz na stronie www.gmina.pl  w zakładce Aktualności i w zakładce Edukacja.

ZAPRASZAMY DO WYPEŁNIENIA ANKIETY!

ANKIETA NA POTRZEBY PROJEKTU ZWIĘKSZENIA DOSTĘPU DO OPIEKI NAD DZIEĆMI DO LAT 3


Odwozy i Dowozy

Komunikat Burmistrza


Walentynki

15.02.2021
Walentynki

Walentynki

15.02.2021

15 lutego  w naszych oddziałach przedszkolnych był nie tylko dniem Walentynek ale i „Dniem Czerwonym”. W tym dniu dzieci miały za zadanie przyjść ubrane na czerwono i tak też się stało.  W każdej grupie w tym dniu zajęcia i zabawy skupione były wokół „Walentynek”. Odczytaliśmy...

Konkurs plastyczny

Zapraszamy Uczniów i Nauczycieli Państwa Szkoły do wzięcia udziału w konkursie plastycznym  p.t. "Generał Władysław Anders - człowiek i żołnierz". Uprzejmie prosimy nauczycieli i wychowawców do poinformowania i zachęcenia uczniów oraz ich rodziców do skorzysta...

Zakończenie Roku Szkolnego 2019/2020

W ostatnich miesiącach wszyscy musieliśmy zmierzyć się z największym od dziesięcioleci globalnym kryzysem. Panująca na świecie pandemia COVID-19, dosłownie  z dnia na dzień, zmieniła całą naszą edukację. Nic nie było „normalne”, wszyscy uczyliśmy się nowych form i metod pracy oraz wsp&oa...

Podziękowanie

08.07.2020

Podziękowanie

08.07.2020

Dyrektor Szkoły Podstawowej im. gen. Władysława Andersa w Nowem wraz z Radą Pedagogiczną dziękuje serdecznie wszystkim Rodzicom oraz Naszym Wspaniałym Uczniom za trudną i niezwykle sumienną pracę w roku szkolnym 2019/2020. Wiemy, że był to czas wymagający zaangażowania, pełen niepewności, jed...